“Čujući”, naučite znakovni jezik i olakšajte život gluhim osobama!

Piše: Roberta Radović
Foto: Zlatko Vrzan

Povodom 60. obljetnice Udruge gluhih i nagluhih Međimurske županije 11. studenoga u zgradi Scheier u Čakovcu održana je svečana sjednica Udruge. Tijek svečanosti prevodila je komunikacijska posrednica Martina Vrbanec, zaposlenica Udruge. Na početku sjednice predsjednica Mirela Igrec kazala je:
– Članica sam Udruge gluhih i nagluhih Čakovec gotovo 25 godina, iako sam živjela i školovala se u ‘čujućem’ svijetu. Jako dobro znam kakve probleme stvara oštećenje sluha. Moja je velika želja da pomognem drugim osobama oštećena sluha. Poučena podrškom svoje majke prenosim to kao dobar primjer drugim roditeljima djece oštećena sluha. Najveći dio svojeg rada usmjeravam na širenje mreže poznavatelja znakovnog jezika.
O radu Udruge i najznačajnijim aktivnostima govorila je njezina majka, Nada Igrec, podsjećajući na osnivače Udruge koji su je pokrenuli 5. ožujka 1956. godine: Andrija Kolonić, Ladislav Logožar, Marija Križaj i Dragica Behounek, čime je počela kontinuirana briga za gluhe stanovnike Međimurja. Udruga danas broji dvjesto članova, od čega je devetnaest djece. Unatrag pet godina posebna pozornost pridaje se integraciji djece oštećena sluha u redovne sustave obrazovanja.

Dodijeljene plakete i zahvalnice

Na svečanosti su dodijeljene plakete i zahvalnice. Plakete su uručene Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu i Nadi Igrec. Zahvalnice su primili Caritas Varaždinske županije, Gradsko društvo crvenog križa Čakovec, “Sluh” Varaždin, OŠ Orehovica, OŠ Podturen, Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, Ljubica Pavčec, dr. med., medicinska sestra Verica Zemljić, Donata Balent, Maja Orsag, Goran i Andrea Šafarić, Zoran Fras, Ruža Logožar, Slavko Bujan i Tomica Jakopec, koji je ujedno bio i moderator svečanosti. Umjetnički program obogatio je duo Andrea i Goran Šafarić. Svečanost je završila pjesmom “Jalta, Jalta”, s prijevodom na hrvatski znakovni jezik, u izvedbi članica Udruge.
Slika: Mirela Igrec, predsjednica Udruge gluhih i nagluhih Čakovec, školovala se u “čujućem” svijetu
Izvor: Međimurske novine

Od ‘skupljanja podataka’ do širenja znakovnog jezika gluhih

Posebna pažnja posvećuje se integraciji djece oštećenog sluha u redovni obrazovni sustav i širenju mreže poznavatelja znakovnog jezika

Piše: Maja Grbić Alimanović

Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije nedavno je proslavila 60. obljetnicu svoga djelovanja. Značajnu obljetnicu proslavili su prigodnom akademijom i svečanim ručkom za sve svoje članove i podupiratelje. U prepunoj dvorani Scheier u centru Čakovca održan je prigodni svečani program te su podijeljena priznanja i zahvalnice svima koji su doprinjeli radu udruge. Kako su istaknuli članovi udruge, odavno su shvatili važnost institucionalne podrške, ali i podrške svojim članovima općenito, čime su gluhim i nagluhim osobama s područja Međimurske županije omogućili da postanu ravnopravni članovi društva.

Časopis za gluhe

Udruga djeluje od 5. ožujka 1956. godine i danas okuplja 200 članova, od čega je 15 djece. Uz brigu o svojim starijim članovima, unazad 5 godina posebnu pažnju posvećuju integraciji djece oštećena sluha u redovni sustav obrazovanja.
– Članica sam udruge već 25 godina. Iako sam živjela i školovala se u “čujućem svijetu”, jako dobro znam kakve probleme stvara oštećenje sluha. Moja velika želja je da pomognem drugim osobama oštećena sluha, pa poučena podrškom majke prenosim to kao dobar primjer drugim roditeljima – objasnila je predsjednica Udruge Mirela Igrec koja najveći dio svoga rada usmjerava širenju mreže poznavatelja znakovnog jezika.
Svečanost je bila ujedno prilika da se prisjete svojih početaka i četvorice osnivača; Andrije Kolonića, Ladislava Logožara, Marije Križaj i Dragice Behounek. Početak rada udruge temeljio se tek na skupljanju podataka o gluhonijemim osobama. U to vrijeme pa do danas, puno se toga promijenilo.
– Prije 11 godina, kad su se počele financirati aktivnosti udruga, odobren nam je trogodišnji program za pokretanje prve edukacije hrvatskog znakovnog jezika za gluhe, a 3 godine poslije udruga je dobila stručnog djelatnika na određeno vrijeme – objasnila je suradnica udruge Nada Igrec istaknuvši kako su posebno ponosni na svoj časopis za gluhe “Fijolica”.
Svečanost je ujedno bila prilika da se podijele posebna priznanja i zahvalnice pojedincima i institucijama koji su doprinjeli radu udruge. Među njima su Međimurska županija i Grad Čakovec, Nada Igrec, Caritas Varaždinske županije, Hrvatski crveni križ, Udruga Sluh Varaždin, osnovne škole Orehovica i Podturen, Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, liječnica Ljubica Pavčec, Verica Zemljić, Donata Balent, Maja Orsag, Andrea i Goran Šafarić, Zoran Fras, Ruža Logožar, Slavko Bujan i Tomica Jakopec.

Članovi Udruge gluhih i nagluhih prisjetili se svojih početaka
Izvor: Regionalni tjednik

NADA IGREC među prvima je pokrenula pomoć za djecu oštećena sluha vrtićke dobi u vidu asistenata

Poznato je da su gluhi dobri radnici, ali…

– Velik je problem kada treba neku gluhu osobu negdje zastupati, posebice pri pokušaju zapošljavanja, jer ona samu sebe ne može predstaviti. U takvoj komunikaciji nikada nemamo ‘jedan na jedan’ razgovor, već treba jedna dodatna ruka, most koji povezuje. Uspješno radimo na povećanju broja komunikacijskih posrednika.

Hrvatski je sabor prošlu godinu izglasao Zakon o hrvatskom znakovnom jeziku. Njime se propisuje pravo gluhih i gluhoslijepih osoba na korištenje, informiranje i obrazovanje na hrvatskom znakovnom jeziku. Korisnici Zakona imaju pravo koristiti sve oblike podrške u vidu komunikacijskog posrednika u svim životnim situacijama. Još mnogo prije tog Zakona Nada Igrec, članica Udruge, bila je pionirka u provođenju preventivnog mjerenja sluha za starije osobe u Međimurju, ali je i među prvima pokrenula pomoć putem javnih radova za djecu oštećena sluha vrtićke dobi u vidu asistenata:
– Danas možemo u Udruzi organizirati mnogo više aktivnosti, a posebno za naše najmlađe članove, jer imamo potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Iako su Zakonom dana prava za potporu u vidu komunikacijskog prevoditelja, još su uvijek najbolnija tema pomoćnici, asistenti u nastavi.

• Za što se Udruga zalagala na početku, a za što se zalaže danas?
– Od samog početka do danas cilj je isti: poboljšati život osobama oštećenog sluha, integrirati ih u redovne sredine i pružiti im maksimalno sve na što imaju pravo. Najveći problem za osobe oštećenog sluha jest komunikacija. Proteklih deset godina te komunikacijske barijere nastojimo premostiti. Iako je teško, pomaka ima.

Poslodavci vole zaposliti gluhe osobe

• Kakvi su problemi u zapošljavanju osoba oštećenog sluha?
– Poznato je da su gluhe osobe izuzetno dobri radnici. Poslodavci ih vole zaposliti. No trenutno je u Hrvatskoj teška situacija i teško je doći do zapošljavanja i zdravim osobama. Velik je problem i kada treba neku gluhu osobu negdje zastupati, jer ona samu sebe ne može predstaviti. U takvoj komunikaciji nikada nemamo ‘jedan na jedan’ razgovor, već treba jedna dodatna ruka, most koji povezuje. To su tumači prevoditelji. Uspješno radimo na povećanju broja komunikacijskih posrednika.

• Koje se aktivnosti provode s ciljem osnaživanja članova?
– Sto posto gluha osoba ima pravo na sto posto tjelesno oštećenje, što povlači određene povlastice i beneficije. Pomažemo im u ostvarivanju tih prava. Za starije osobe organiziramo druženja, izlete i hodočašća. Ponosni smo na naš časopis ‘Fijolica’ i kreativno-likovne radionice koje organiziramo za naše najmlađe članove, devetnaest djece, među kojima ih ima i romske nacionalnosti. Na radionicama ih pokušavamo integrirati s djecom iz razreda, braćom i sestrama te drugom djecom iz okoline.

Slika: – Uspješno radimo na povećanju broja osoba koje poznaju znakovni jezik. – ističe dobitnica plakete Nada Igrec
Izvor: ČAKOVEC: U UDRUZI GLUHIH I NAGLUHIH OBILJEŽENO 60 GODINA DJELOVANJA ASOCIJACIJE

Padaju barijere i predrasude, jedna za drugom

• Gluha djeca još su uvijek na margini svih zbivanja i prioriteti su usmjereni baš na njih

Punih 60 godina Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije bori se za bolji život osoba oštećenog sluha, njihovu integraciju i ostvarivanje prava. Danas Udruga broji 200 članova, od čega je 19-ero djece. Na svečanoj sjednici u Scheierovoj zgradi u Čakovcu prisjetili su se skromnih početaka, ali i velikog napretka posljednjih godina.
Najznačajnije aktivnosti financiraju se uz pomoć projekata Europske unije. Posebno ih veseli što su najmlađim članovima, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, osigurali asistente u nastavi. Za mališane u Udruzi organiziraju redovite likovno-kreativne radionice, upotpunjene logopedsko-fonetskim vježbama na kojima sudjeluju i njihova braća te prijatelji iz škole ili iz sredine u kojoj žive, što je također jedan vid integracije. Gluha djeca još su uvijek na margini svih zbivanja i prioriteti su usmjereni baš na njih. Gluhoća se može sakriti, pa su djeca često zanemarena već u vlastitim obiteljima koje ih se srame.
– Majka sam gluhe djevojke koja je danas predsjednica Udruge, koja samostalno piše projekte i bori se protiv nejednakosti. Nismo plakali, već smo hrabro krenuli u svijet čujućih, rekla je Nada Igrec, majka predsjednice Udruge Mirele Igrec.
– Potpuno gluhe osobe moraju imati tumače-prevoditelje, a, nažalost, mi u Međimurju po tom smo pitanju zaostajali za ostatkom Hrvatske, upozorila je N. Igrec. Prošle je godine znakovni jezik za gluhe priznat kao ravnopravan svim ostalim jezicima, što je komunikacijskim posrednicima i radu Udruge dalo vjetar u leđa. Na svečanosti su dodijeljene plakete i zahvalnice koje je, uz pomoć volonterke Maje Orsag uručila predsjednica Udruge Mirela Igrec. Plakete su primili Međimurska županija, Grad Čakovec te Nada Igrec. Zahvalnice su uručene Dnevnom boravku djece dr. Antun Bogdan Čakovec Caritasa Varaždinske biskupije, Hrvatskom crvenom križu, Sluhu Varaždin, Osnovnoj školi Orehovica te Osnovnoj školi Podturen, Udruzi slijepih Međimurske županije, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama MŽ-a, liječnici Ljubici Pavčec te medicinskoj sestri Verici Zemljić, zatim Donati Balent, Maji Orsag, Goranu i Andreji Šafarić, Zoranu Frasu, Ruži Logožar, Slavku Bujanu i Tomici Jakopcu.
– Članica sam Udruge već 25 godina. Iako sam živjela i školovala se u čujućem svijetu, jako dobro znam kakve probleme stvara oštećenje sluha.
Moja velika želja je pomoći drugim osobama oštećena sluha, pa – poučena podrškom majke, prenosim to kao dobar primjer drugim roditeljima, objasnila je predsjednica Mirela Igrec koja neumorno radi na širenju mreže poznavatelja znakovnog jezika, pa se i prisutnima obratila na znakovnom jeziku uz pratnju komunikacijskog posrednika. Službeni dio svečanosti završio je nastupom članica Udruge koje su polazile tečaj znakovnog jezika pa su izvele skladbu Jalta, Jalta na znakovnom jeziku, a proslava je potom nastavljena u Prelogu.

Anja Jakopčević

Slika 1.: Jalta, Jalta na znakovnom jeziku u izvođenju članica Udruge
Slika 2.: Predsjednica Mirela Igrec prisutnima se obratila na znakovnom jeziku
Slika 3.: Nada Igrec dobitnica je plakete za nesebično pružanje pomoći osobama oštećena sluha i dugogodišnju podršku Udruzi
Slika 4.: Članovi Udruge

Izvor: Međimurje, 21. 11. 2016.