Dječji vrtić “Pčelice” Ivanovec, 15. 12. 2016.

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom pozvani smo od strane Dječjeg vrtića “Pčelice” Ivanovec da predstavimo našu Udrugu te u grupi djece u kojoj boravi i naša mala članica Lucija Rinkovec održimo malu školu znakovnog jezika.

Predstavnica Udruge gluhih i nagluhih Međimurske županije – Čakovec, komunikacijska posrednica Martina Vrbanec tom je prigodom djeci kroz igru predstavila hrvatski znakovni jezik. Djeca su vrlo znatiželjno upijala svaki novi znak, a kako Lucije taj dan nije bilo u vrtiću zbog bolesti, obećala su ju iznenaditi kad se vrati u vrtić i pokazati što su sve naučili. U prezentaciji su aktivno sudjelovali striček i tete te smo dogovorili da se naši veseli i poučni susreti nastave i dalje.

Dječji vrtić “Maslačak” Čakovec, 20. 12. 2016.

Nakon prezentacije hrvatskog znakovnog jezika u Dječjem vrtiću “Pčelice” u Ivanovcu, kojoj je prisustvovala i stručna suradnica defektologinja Božena Batisweiler, ista nas je pozvala i u Dječji vrtić “Maslačak” u Čakovcu.

Predstavnica Udruge gluhih i nagluhih Međimurske županije – Čakovec, komunikacijska posrednica Martina Vrbanec djeci je kroz igru predstavila hrvatski znakovni jezik. Djeca su naučila dvoručnu abecedu i kako se predstaviti na znakovnom jeziku te je nekolicina hrabrijih to odmah i prezentirala. Nakon toga svako je dijete iz “čarobne” vrećice izvuklo jednu životinju koju smo imenovali na znakovnom jeziku.

Gospođa Batisweiler i odgajateljice su nakon prezentacije zahvalile na gostovanju uz nadu da će se suradnja nastaviti.

Osnovna škola Podturen, 23. 12. 2016.

Pedagoginja Osnovne škole Podturen Martina Jalšovec i ove je godine bila jako vrijedna te je u suradnji s učiteljicom matematike Milenom Mikulčić osmislila i organizirala Integrirani dan na temu “Komunikacija i spretnost na drugačiji način”. Učenici su mogli sudjelovati u raznovrsnima aktivnostima kao što su: šivanje čestitki, pitalice – “trivia”, mozgalice, matematički lego, strani jezici: madžarski, češki, ruski, francuski, među kojima je i znakovni jezik pronašao svoje mjesto. Predstavnice Udruge gluhih Čakovec šestim i osmim razredima prezentirale su znakovni jezik na zanimljiv i poučan način, te su im uz igru pokazale kako pristupiti i komunicirati s gluhim i nagluhim osobama.