U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije organizirao je u zgradi Scheier Okrugli stol na temu prava i mentalnog zdravlja osoba s invaliditetom za članove udruga i njihove suradnike. Kako napominje predsjednica Saveza Marija Ciglar, ove dvije teme odabrane su iz razloga što su uvijek aktualne i relevantne. „Redovito osluškujemo potrebe i interese osoba s invaliditetom, te sukladno tome prilagođavamo teme o kojima onda diskutiramo. Smatram da je važno progovoriti i o njihovom mentalnom zdravlju, jer poteškoće naših članova ne proizlaze samo iz tjelesnih problema“, rekla je Ciglar istaknuvši kako Savez kontinuirano radi na senzibiliziranju građana i sveukupne javnosti prema njihovim članovima. Također, u svom je stilu poručila kako želi da svi zajedno malo bolje gledamo i malo bolje slušamo.

Cijelo društvo može i mora učiti od osoba koje žive s određenom vrstom invaliditeta

Na Okruglom stolu sudjelovao je i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, koji je tom prilikom pohvalio nastojanja Saveza, kao i svih članova udruga koje ga čine, da poboljšaju i unaprijede uvjete života osoba s invaliditetom. „U akcijama koje provodite i svemu što radite uvijek možete računati na podršku Županije koja će i dalje biti tu za Vas, kao što je to bila i do sad. Pomažemo koliko je god to u našoj mogućnosti, no jasno je da pritom trebamo savjete i smjernice od strane civilnog društva koje je u ovom segmentu iznimno jako, prvenstveno zahvaljujući Savezu i njegovom vodstvu“, istaknuo je Sušec. O već spomenutim temama na Okruglom stolu govorili su javna bilježnica i pravnica Sandra Marodi i specijalist psihijatar u Županijskoj bolnici Čakovec Živko Mišević, što je privuklo osobitu pozornost svih prisutnih, nakon čega je uslijedila i diskusija.

Osobe koje imaju deficit vida, sluha ili nečeg sličnog, imaju potpuno drugačije potrebe i način života. Pritom je važno naglasiti da njima treba pristupiti kao potpuno normalnim ljudima koji neke stvari jednostavno ne mogu“, objasnio je Mišević i dodao kako je ova vrsta interakcije itekako potrebna jer nam osobe koje imaju određenu vrstu invaliditeta daju jednu potpuno drugačiju perspektivu života. „Njihova prilagodba jest teška i zahtjevna, no to ne znači da je njihov život manje zanimljiv ili veseo. Štoviše, od njih možemo i mnogo naučiti, a to je jako važno za svakodnevicu njihovih obitelji koje možda ne znaju najbolje kako im pristupiti“, zaključio je Mišević. Posebno je bila zanimljiva rasprava potaknuta njegovim pitanjem što su osobe dobile s gubitkom vida ili sluha, s obzirom da je uvriježeno mišljenje da se time nešto nužno izgubilo.

Osobno mogu reći da se na određeni način kvaliteta mog života nakon gubitka vida poboljšala. Smatram da sam do tada bila mnogo površnija u primjećivanju okoline nego što sam to danas. Tome je tako jer se više aktivirao moj unutarnji vid, pa se stoga s razlogom pitam tko u današnjem svijetu bolje vidi“, nadovezala se predsjednica Saveza. Po završetku izlaganja i diskusije, druženje je nastavljeno u prizemlju zgrade Scheier, gdje se održava i prigodna izložba radova članica i članova, koja se može pogledati sve do subote, 03. prosinca. Svim ovim aktivnostima zaokružena je još jedna cjelina i nastavljena tradicija obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Međimurskoj županiji, čime su članovi Saveza i udruga još jednom dokazali koliko je važna njihova uloga u našem društvu, te da se kvaliteta i njihovog života temelji na boljem međusobnom razumijevanju.

Izvor: službena internetska stranica Međimurske županije, 02.12.2016. godine