60 godina međimurske udruge gluhih i nagluhih osoba proslavljeno uz ponos na ostvarene rezultate

„Bilo je lijepih godina, ali i teških, no sve aktivnosti ipak su se provodile uspješno“, prisjetili su se danas u Udruzi gluhih i nagluhih Međimurske županije. Prepuna dvorana zgrade Scheier ipak je pokazala da je sve što su radili urodilo plodom te doprlo do javnosti koja cijeni i podupire svaku njihovu aktivnost, svaki trud i ljubav kojom vode ovu udrugu. To im je ujedno i najbolji dar koji su mogli dobiti povodom svoje 60. obljetnice, koju su odlučili proslaviti prigodnom akademijom i svečanim ručkom za sve svoje članove i podupiratelje. Kako je pritom napomenuto, udruga koja djeluje od 05. ožujka 1956. godine danas okuplja 200 članova od čega 15 djece.

Uz brigu o svojim starijim članovima, upravo unazad 5 godina posebnu pažnju posvećuju integraciji djece oštećena sluha u redovne sustave obrazovanja. Odavno su shvatili važnost institucionalne podrške, ali i podrške svojim članovima općenito, čime su našim gluhim i nagluhim sugrađankama i sugrađanima omogućili da postanu ravnopravni članovi društva. „Članica sam udruge već 25 godina, a iako sam živjela i školovala se u „čujećem svijetu“, jako dobro znam kakve probleme stvara oštećenje sluha. Moja velika želja je da pomognem drugim osobama oštećena sluga, pa poučena podrškom majke prenosim to kao dobar primjer drugim roditeljima“, objasnila je predsjednica Udruge Mirela Igrec, obrativši se prisutnima na znakovnom jeziku uz pratnju komunikacijskog posrednika, kako najveći dio svog rada usmjerava upravo na širenje mreže poznavatelja znakovnog jezika.

Podijeljeno 20 zahvalnica za doprinos radu udruge

Njenoj zamisli da kao krajnji rezultat očekuje lakši suživot u „čujućoj sredini“, pridružila se i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja je naglasila kako je ovo udruga koja je našoj zajednici i društvu dala puno više nego mi možemo dati njima. „Čuli smo niz podataka kako se odvijao razvoj ove udruge, kako su rasli i napredovali, a ono što me posebno veseli kao dugogodišnjeg djelatnika u obrazovanju je ono što smatram da je zapravo glavna bit u svim našim projektima, briga za naše najmlađe i  uključivanje najmlađih u našu zajednicu“, objasnila je te naglasila važnost rada na unaprjeđenju kvalitete života osoba oštećena sluha i skrb o djeci oštećenog sluha predškolske i osnovnoškolske dobi.

Ujedno je pritom zahvalila u ime svih dobitnika posebnih priznanja i zahvalnica za kontinuirani doprinos radu udruge, među kojima su još uz Međimursku županiju Grad Čakovec, Nada Igrec, Caritas Varaždinske biskupije, Hrvatski crveni križ, Udruga Sluh Varaždin, osnove škole Orehovica i Podturen, Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, liječnica Ljubica Pavčec, dr. med., Verica Zemljić, Donata Balent, Maja Orsag, Andrea i Goran Šafarić, Zoran Fras, Ruža Logožar, Slavko Bujan i Tomica Jakopec.

Ponosni na edukaciju znakovnog jezika, ali i časopis „Fijolica“

Svečanost je bila ujedno prilika da se prisjete svojih početaka i četvorice osnivača Andrije Kolonića, Ladislava Logožara, Marije Križaj Dragice Behounek, koji su ovdje osnovali tadašnju kotarsku organizaciju za gluhe stanovnike Međimurja. Kako je u svom izlaganju objasnila suradnica Udruge Nada Igrec početak rada Udruge temeljio se tek na skupljanju podataka o gluhonijemim osobama. U to vrijeme pa do danas, puno se promijenilo. „Prije 11 godina kada su se počele financirati različite aktivnosti udruga, odobren nam je trogodišnji program za pokretanje prve edukacije hrvatskog znakovnog jezika za gluhe, a 3 godine poslije Udruga je i dobila stručnog djelatnika na određeno vrijeme“, objasnila je suradnica i naglasila kako su posebno ponosni i tiskanjem te izdavanjem časopisa za gluhe „Fijolica“. Valja napomenuti kako je ujedno Udruga protekle godine među rijetkima, zbog transparentnosti, uvela sistem upravljanja na način da su odvojene uloge predsjednika Udruge, predsjednika Skupštine i predsjednika Upravnog odbora, što smatraju velikim pomakom.

Spomenimo kako su svečanost svojim nastupima upotpunili Andrea i Goran Šafarić, ali i članice Udruge koje su bile polaznice tečaja znakovnog jezika.

 

Izvor: službena internetska stranica Međimurske županije, 11.11.2016. godine